Bamya Türkiye’de nerede yetişir?
Bamya çoğunlukla Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Amasya hem bölümde hem de bölgede üretimde ilk sırada yer alır. Bu ilde yetiştirilen tarım ürünü, Amasya çiçek bamya olarak adlandırılır, ilin ekonomisine önemli katkı sağlar.
Bamya hangi ayda ekilir ve nasıl ekilir?
Bamya genellikle Mayıs ayında ekilir. Ancak iklim koşullarına bağlı olarak bu süre Nisan sonu veya Haziran başına kadar değişebilir. Bamya ekilirken tohumlar toprağa doğru derinlik ve aralıkla ekilmelidir. Bamya ekilirken sıra arası mesafenin 40-50 cm, sıra arası mesafenin ise 15-20 cm olması önerilir.
Bamya çok su ister mi?
Bamya kurak bölgelerde çok daha iyi yetişir. Aslında, ilk yetiştiği yer Afrika’dır. Çok fazla su gerektirmeden iyi yetişebilir. Ayrıca, aşırı sulama yapılan veya soğuğun çok şiddetli olduğu yerlerde bamya yetiştirmek çok zordur.
Bamya nasıl toprak sever?
Her türlü toprakta iyi yetişen bamya için en ideal toprağın derin, iyi drenajlı ve kumlu tınlı topraklar olduğu belirtiliyor. Bamyanın özellikle ekim döneminde aşırı ıslak toprağı sevmediği vurgulanıyor. Bamya yetiştiriciliği için 5.0 ile 8.0 arasında bir toprak pH’ı önerilir.
Hangi şehrin bamyası meşhur?
Orta Anadolu’da yapılan bamya çorbası, Konya’nın klasik menülerinde önemli bir atıştırmalıktır.
Bamya nasıl bir ortamda yetişir?
Bamya bitkisi düşük sıcaklıklarda bile yetişir, ancak yüksek verim almak mümkün değildir. Özellikle geceleri soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde ürün düzenli olarak hasat edilemez. Bu nedenle bamya yetiştiriciliğinde daha yüksek verim için 15 ila 20 derecelik bir sıcaklık uygundur.
1 Kök bamya Kaç Kilo Verir?
Verim: İyi çeşit ve uygun yetiştirme ve bakım koşullarıyla günde 500-800 kg verim elde edilebilir. Bazı yabancı bamya çeşitlerinde verim günde 4000 kg’a kadar çıkabilmektedir.
Bamya topraktan kaç günde çıkar?
Bamya tohumlarını işlenmiş toprağa yerleştirin ve yüzeyini 2-3 cm ince elenmiş toprakla örtün. Toprağı düzenli olarak nemlendirin. Yaklaşık 10-12 gün içinde çimlenme gerçekleşecektir.
En iyi bamya çeşidi hangisi?
En lezzetli bamya hangisidir diye bir soruyla karşılaşırsak elbette kınalı Ege bamyasını söyleyebiliriz.
Bamyanın verimli olması için ne yapmalı?
Bamya sıcak iklimlere özgü bir sebzedir. Yüksek sıcaklıklara sahip bölgelerde düzenli yetiştirme yüksek verimle sonuçlanır. Sıcak iklim sebzesi olmasına rağmen, iklime alıştırıldığında ve düşük sıcaklıklara maruz kaldığında 5-6 °C’ye kadar sıcaklıklara dayanabilir. Ancak verimliliği önemli ölçüde düşer.
Bamya tohumu kaç yıl dayanır?
Bamya tohumları uzun yıllar bozulmadan saklanabilir.
Bamya güneşi sever mi?
Genellikle, yeterli güneş ışığı olduğu için kuzey-güney yönündeki tarlalarda bamya yetiştiriciliği tercih edilir. Nakil yapılacak alan doğrudan güneş ışığına maruz kalmalıdır.
Bamya çapası ne zaman yapılır?
Bamyanın verimli olması için ne yapılmalı? Sığ tarla ekimlerinde gerekirse seyreltme yapılabilir. Çapalama: Bitkiler çıkışlarını tamamladıktan sonra, silindirli üretimde her çukurda 2 bitki birbirinden uzak bırakılarak ve ilk çapalama yapılarak seyreltme yapılır.
Bamya saksida yetişir mi?
Elde ettiğiniz verimli bamya tohumlarını toprak dolu saksıya dikmek için, uygun hava ve toprak koşullarını sağladıktan sonra, seçtiğiniz derin saksıların 2/3’ünü toprakla doldurmanız, ardından her saksıya 3 adet bamya tohumu koyup üzerlerini çok bastırmadan bir miktar toprakla örtmeniz yeterlidir.
Bir dönüm yerden ne kadar bamya çıkar?
2010-11 yıllarında dönüm başına 700-750 kilogram bamya üretimi yapılırken, günümüzde verim 1000-1200 kilogram arasında seyretmektedir.
Yaş bamya kilosu ne kadar 2024?
Piyasa fiyatları 18 Ekim
Bamya iç Anadolu’da yetişir mi?
Amasya Bamyası: Amasya, Tokat ve İç Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilen, çiçek bamyası olarak da adlandırılan bu çeşidin rengi açık yeşil, meyveleri küçüktür.
1 kilo kuru bamya kaç kg yaş bamyadan çıkar?
1 dekarlık alandan ortalama 50 kg kuru bamya elde edilebilmektedir. 6 kg taze bamyadan 1 kg kuru bamya elde edilmektedir.
Bamya hangi aylarda çıkıyor?
Ekim tarihi hava ve toprak sıcaklığına ve toprak sıcaklığına bağlı olarak değişir ve bölgeye bağlı olarak genellikle 15 ila 20 gündür. Karadeniz bölgesi için ekim dönemi Samsun’da 5 Mayıs’ta başlar ve yaklaşık 20 gün sürer.