Müsamahalı olma nedir?
Latince “tolerare” fiilinden gelen ve “hoşgörü” anlamına gelen hoşgörü, günümüzde kısmen olumlu bir vurguya sahip olsa da, genel olarak kötü veya olumsuz bir duruma karşı “hoşgörü göstermek, taviz vermek, felaketlere katlanmak, acı çekmek” anlamında edilgen bir tavrı ifade etmektedir.
Müsamahalı davranmak ne demek?
“Hoşgörü” sevgiye dayalı bir ahlaki erdemdir. “Hoşgörü; kolaya kaçmak, hatayı hoş karşılamak, suçlamamak, görmezden gelmek, incitici veya aşağılayıcı olmamak, affedici olmak ve kendi anlayışımıza aykırı görüşleri sabırla kabul etmek anlamına gelir.
Müsamaha nedir örnek?
Bu kelime, insanlar arasındaki ilişkilerde nazik ve hoşgörülü davranışı tanımlar. Örnek cümle: Hoşgörü, insanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmede önemli bir unsurdur. İyi bir lider, çalışanlarının hatalarına karşı hoşgörülü olmalıdır.
Müsamaha göstermemek ne demek?
Hoşgörü, “anlayış göstermek” anlamına gelir.
Müsamaha politikası nedir?
Hoşgörü, müsamaha, tahammül, tahammül, görmezden gelme, başka tarafa bakma veya müsamaha; başkalarının eylemlerinde ve yargılarında özgür olmalarına izin vermek ve kendi görüşümüze ve çoğunluğun görüşüne aykırı görüşlere karşı sabırlı ve taraf tutmadan davranmak anlamına gelir.
Müsamaha sahibi ne demek?
Hoşgörü izni gerçek bir oturma izni değil, Almanya’da sınırlı bir süre kalmanıza izin veren geçici bir belgedir. Bu belgeye sahip olan herkes yasal olarak Almanya’da kalabilir, ancak ülkeyi terk etme zorunluluğu hala geçerlidir.
Fazla müsamahakâr ne demek?
Hoşgörülü, kendilerine aşırı düşkün olan insanları tanımlar. Bu insanlar, “aşağıdan alan” veya kendilerine yapılanlara karşı yüksek düzeyde hoşgörüye sahip insanlar olarak özetlenebilir. “Hoşgörülü” ne anlama geliyor? Kişisel bir özellik olarak tanımlanan kelime, yüksek hoşgörü durumunu, hataları hoş görme ve hoşgörülü olma yeteneğini ifade eder.
Müsamaha ne demek Osmanlıca?
Kelimenin tam anlamıyla “bir suçluya karşı göz yummak, görmezden gelmek, şiddet göstermemek ve onu olduğu gibi bırakmak” (1) anlamına gelen “hoşgörü”yü, hoşgörü ve müsamaha olarak da ifade edebiliriz.
Osmanlı’da müsamaha ne demek?
Sözlükte hoşgörü; insanları sorumluluk konusunda serbest bırakmak, toplumsal yapı açısından önemsiz veya sarsıcı olan hata ve eksiklikleri hoş görmek ve bağışlamak, zorluk çıkarmamak, kendine benzemeyenlere karışmak veya baskı yapmak, farklılıkları ve hataları, farklı inanç, düşünce ve … görmezden gelmek olarak tanımlanıyor.
Müsamaha yapmak ne demek?
Gerekli dikkat ve ciddiyeti göstermeme, ihmal, dikkatsizlik: Bu zarar, onun ticaretteki hoşgörü eseridir (Şemseddin Sâmi). Hoşgörü gösteren: Hoşgörülü, hoşgörülü: Abdullah b.
Müsamaha Türkçe mi?
Arapça kökenli bir kelime olan hoşgörü, Türkçede isim olarak kullanılmaktadır.
Müsamaha yok ne demek?
Sözlükte müsâmaha (Arapça: “smḥ”) kelimesi “kolaylaştırmak, yumuşak davranmak, hatayı görmezden gelmek” anlamına gelir. Modern Arapçada bunun yerine hoşgörü anlamında tesâmuh ve semâha kelimeleri kullanılırken, Türkçede hoşgörü kelimesi kullanılmaktadır.
Müsamaha ne demek TDK?
Hoşgörü kelimesi, anlamı itibariyle günlük hayatta hala sıklıkla kullanılan önemli kelimelerden biridir. Genel anlamı hoşgörü olarak ifade edilir. Herhangi bir durumu görmezden gelmek ve bu bağlamda ona tahammül etmek olarak tanımlanır.
Müsamaha ne demek demokrasi?
Sözlük anlamı itibariyle hoşgörü, “kolaylaştırmak, hoşgörülü davranmak, hatayı görmezden gelmek” (Lisânü’l-ʿArapça, “smḥ”, m.
Fazla müsamahakâr ne demek?
Hoşgörülü, kendilerine aşırı düşkün olan insanları tanımlar. Bu insanlar, “aşağıdan alan” veya kendilerine yapılanlara karşı yüksek düzeyde hoşgörüye sahip insanlar olarak özetlenebilir. “Hoşgörülü” ne anlama geliyor? Kişisel bir özellik olarak tanımlanan kelime, yüksek hoşgörü durumunu, hataları hoş görme ve hoşgörülü olma yeteneğini ifade eder.
Dinde hoşgörü nedir?
Hoşgörü, İslam ahlakının özüdür. Hoşgörü; kimseyi utandırmamak, incitmemek, aşağılamamak, hoşgörülü olmak, farklı inanç ve görüşlere hoşgörü göstermek demektir.
Müsamaha nasıl yazılır TDK?
Türkçedeki birçok kelime gibi bu kelime de yazım hatalarına maruz kalmaktadır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “tolerance”dır. Tolerance olarak yazılırsa, bu bir yazım yanlışıdır.