Işımanın kökü nedir?
Orta Türkçe’deki “yıldırım, gök gürültüsü” anlamına gelen Yaşın veya yışın kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe’deki Yaşu- “parlamak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe’de +In eki ile bitmiştir.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir sözcüğün en eski orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilim dalının (“etimoloji”) tanımına değil, aynı zamanda bir sözcüğün kökeni hakkındaki bilgilere de atıfta bulunur ve bu bağlamda “limoloji” anlamına da gelir.
Ismarlamak kökü nedir?
“Ismar” fiilinin kökünün, “Ismar”, Pehlevi dilinden Farsçaya “apaspardan” veya “apspurdan” mastarından geldiğine inanılmaktadır. “Sipur” mastarının emir kipidir, “düzen”, “düzen”, “düzen”, “düzen”, “düzen” bu mastarın fiil biçimidir.
Isının kökü nedir?
Eski Türkçede “sıcak” anlamına gelen isig kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede isi- “ısıtmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçede +I(g) eki vardır.
Işımak kökü nedir?
“Işık, güneş” anlamına gelen Eski Türkçe Yaşuk kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime, Eski Türkçe fiili Yaşu- “parlamak”tan Eski Türkçe eki +Uk ile türemiştir.
Işımanın anlamı nedir?
Bir olayın elektromanyetik dalgalar vasıtasıyla iletilmesi.
Aferin Farsça mı?
aferin – Nişanyan Sözlüğü. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Nasıl kelime kökü?
Türkçe ne (= hangi şey) ve Arapça asl (= köken, öz, köken) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş olup nasıl ( Gebe anlamında kullandığımız “gebe” kelimesi aslen “şişkinlik, şişkinlik” anlamına gelir. Burada “gebe” ve “pürüzlü” kelimelerinin ve tabii ki “gebermek” ve “kabarakmak” kelimelerinin aynı kelimeye karşılık geldiğini vurgulamak gerekir. Kökeni. Osmanlı Türkçesi ایصمارلامق (düzen) kelimesinden alınmıştır. ılıman – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe “Liman” kelimesi “gizli yer, fırtına sığınağı” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Port makalesine bakın. Denizcilik dilinden bir kelime olmasına rağmen, muhtemelen Türkiye’nin “ılık” ve “ısıtan” Türkçesinin etkisi nedeniyle dil devrimi sırasında farklı bir anlam kazanmıştır. Eski Türkçe suvsa – “sessiz olmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe suv “su” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe +sA- eki almıştır. Ümit kelimesi, Osmanlı Türkçesinde “umut, beklenti” anlamına gelen Farsça اُمِيد (umīd) kelimesinden türetilmiştir. Kökeni Osmanlı Türkçesindedir. Farsça kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça ēmēd veya ummēd kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Türkçe “issi” kelimesinden türemiştir ve Türkçe son eki +çAk’tır. Daha fazla bilgi için, ısı hakkındaki makaleye bakın. Orijinal anlamı “biraz sıcak” iken, küçültme anlamı kaybolmuştur. “Sıcak” kelimesinin çift küçültme biçimi vardır. Yoğurt – Nişanyan Sözlüğü. “Katılaştırılmış süt ürünü” anlamına gelen Eski Türkçe yoġrut kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe yoġur- “şişmek, koyulaşmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +Ut eki almıştır. ılıman – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe “Liman” kelimesi “gizli yer, fırtına sığınağı” kelimesinden türemiştir. Daha fazla bilgi için Port makalesine bakın. Denizcilik dilinden bir kelime olmasına rağmen, muhtemelen Türkiye’nin “ılık” ve “ısıtan” Türkçesinin etkisi nedeniyle dil devrimi sırasında farklı bir anlam kazanmıştır. Yani yıldız, şimşek, ışık, alev, ova ve lyam kelimeleri temelde “parlamak, aydınlatmak, ışık yaymak” anlamlarına gelen *ya- kökünden türemiştir. Türkçe’deki ışı- fiilinden türemiştir ve +Ik ekiyle biter. Eski Türkçede “ıslanmak”, “yeşil olmak” anlamına gelen yaş- fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçede Yaş (ıslak, yeşil) kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçede +(g)Ar- eki vardır.Ismarlamak Türkçe mi?
Ilıman kelimesinin kökü nedir?
Susamış kelimesinin kökü nedir?
Umut Türkçe mi?
Sıcacık kelimesinin kökü nedir?
Yoğurt kelimesinin kökü nedir?
Ilıman kökü nedir?
Işığa kökü nedir?
Işık kök müdür?
Yaşardı kökü nedir?